Minimoto

Senast uppdaterad: 2023-01-21

Minimoto är en sport för hela familjen! Lägsta ålder för tävling är 6 år (året man fyller 7), sedan finns det nästan ingen gräns uppåt (från och med att man fyller 65 år krävs en hälsodeklaration för att få förnya sin licens).
Det finns idag många familjer där inte bara barnen kör, utan även deras föräldrar och familjen tävlar mot varandra på banan.

Minimoto är racing med små motorcyklar men hög effekt där man får ut maximal fartkänsla i en härlig kombination av raksträckor och kurvor. Tävling och träning sker på gokart-banor eller liknande. Alla kan tävla på lika villkor genom olika klassindelningar där förarens ålder och hojens effekt är avgörande. Sporten är idealisk för unga och gamla som verkligen vill lära sig att köra hoj. De flesta världsstjärnor inom roadracing har börjat med minimoto, inklusive Valentino Rossi.

Man kan börja tävla året man fyller 7 år. Höjden på en minimoto är ca 45 cm över marken, längd ca 100 cm och väger runt 22 kg. I det här paketet har man lyckats plocka i en motor på 40cc som ger allt mellan 4–15 hk. Från året man fyller 7 år kan man köra i Junior A eller Junior B med en strypt 40cc motor. I juniorklasserna tävlar man fram tills man fyller 13 år. När du fyllt 12 år får du börja köra i Senior Open4Fun. Om inte det skulle räcka finns även klassen Senior Open 50 som du kan köra från 13 år där motorn får vara högst 50cc 2-takt/110cc 4-takt. Denna klass har RM (Riksmästerskap) status.

MiniGP är racing med lite större hojar, fortfarande med massor av körteknik och upplevelse. Detta passar alla som tycker minimoto är för litet eller som har tävlat med minimoto och vill köra roadracing i framtiden. Tävla kan man göra från 8 års ålder. MiniGP har som regel 10", 12" eller 17" hjul, relativt fullstora hojar alltså. Tävlar gör man i flera klasser. MiniGP Junior är för förare mellan 8 - 15 år. MiniGP Stock är liknande maskiner men med lite högre effekt. Här får du köra från samma år som du fyller 12 år. Från det år du fyller 13 år får du köra i klassen MiniGP Senior som är den tyngsta klassen. Då kör du riktiga roadracing-maskiner med 2 - eller 4-taktsmotorer på max 20 hk.

Utrustning vid tävling och träning

  • Integralhjälm
  • Handskar
  • Ryggskydd
  • Skinnställ/minimotoställ
  • Minimoto skor/mc stövlar (miniGP)

Vill du börja köra?

För att börja köra minimoto eller miniGP behöver man först gå med i en klubb vars bana är besiktad av Svemo för minimoto och miniGP. Sedan köper man en hoj och personlig utrustning. Sen så är det bara att köra på klubbens ledarledda träningar. Träningsansvarig och de andra utövarna på anläggningen berättar och instruerar hur man beter sig på och omkring banan. Vill man senare börja tävla så behöver man gå en licenskurs för att veta vilka regler som gäller och hur en tävling går till. Svemo ansvarar för licensutbildningen som de i sin tur delegerat till utbildningsansvariga på alla anläggningar som vill utöva sporten. I SKRC har vi för närvarande 3 st godkända för att hålla licensutbildning. Vid intresse, kontakta sektionsansvarig

Vill du veta mer, komma igång eller ta licens? Kontakta sektionsansvarig Felix Jarl, 070-778 12 37, så hjälper vi dig!

Gå gärna med i grupperna SKRC Minimoto/miniGP@tuvängenring eller Minimoto och MiniGP Roadracing Sverige.